Haber hakkında aklıma takılan çelişkileri sıralayayım...
O kadar güçlü bildiğimiz İsrail'in enerji ihtiyacının %40 'ını Mısır'dan karşılıyor oluşu çok şaşırtıcı. Bilindiği gibi enerji ülkeler için ciddi bir bağımlılıktır, bu kadar kırılgan ve politik olarak zayıf bir ülkeye bu derece bağımlıysa bu nasıl güçlü İsrail...
Anlaşmanın feshedilme hikayesine baktığımızda 4 aylık bir sürenin ülkeler bazında ele alındığında çok kısa bir süre olduğunu söyleyebiliriz. Bunu çözmenin binlerce yolu olabilir ülkeler bazında ama hiçbirisine gidilmemiş bundan dolayı da iki tarafında istediği bir şey denilebilir şu anki durum için. Çünkü sadece İsrail bile devreye girmiş olsaydı yine de süreç yıllara varacak kadar uzatabilirdi, savaşıyor olsalar durum değişirdi ama o da söz konusu değil ...
İsrail sözcüsünün kararı yorumlaması "kanun dışı ve kötü niyetli" şeklinde ama bu hala bize olayın buraya varmasından önce neden ikili ve çoklu ilişkileri kullanarak sürecin yönetilmediğinin cevabını vermiyor.
Karar, uluslararası tahkime götürülmüş, bu da bize ülkelerin içinde bulunduğu uluslararası platforma ikili ve çoklu ilişkilerin devam edeceğini gösteriyor.
Haberin son paragrafı şu ana kadar boru hattının militanlar tarafından 14 kez bombalandığından bahsediyor, bu da konunun iç politikada yansıması olduğunu gösterir..
Kanımca konu; İsrail ve yeni Mısır yönetimi arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusu, yeni Mısır yönetimi konuyu iç politika malzemesi olarak kullanıyor-kullanmak zorunda(PR)- İsrail durumun farkında (desteklediğini ya da danışıklı dövüş olduğunu anlamak zor, ne var ki borca tepkisiz kalması şüphe de uyandırmıyor değil) ve kendisi için çok sıkıntı olarak görmüyor. Amaç ortak bir platform altında iletişimi sürdürmek bunu yaparken de halkların desteğini almak/yitirmemek.
Son olarak İsrail'in bu kadar doğalgazı nerede kullandığını merak ettim, doğalgaz genel olarak sanayide kullanılmayan yani elektrik üretmek için kullanılmayan bir enerji türüdür - doğalgazdan elektrik üretmek pahalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder