17 Ocak 2014 Cuma

Ayılar ve Boğalar

Aslında birbirleri ile iletişimleri olmayan topluluklardı, ancak hepsinin farklı yönlerini tehdit eder görünen olguya karşı birlikte olma kararı almışlardı. Daha net bir ifadeyle yan yana getirilmişlerdi. Sonrasında ne olacağı hesaplanmadan kurulan ittifakların getirisinin olması neredeyse imkansızdı. Ne var ki sponsorlar sürecin bu şekilde işlemesine karar vermişlerdi. Asıl çarpıcı nokta ise, tüm grupların sponsorunun boğalar olması idi.

Tarih bize havayı koklayarak strateji geliştirmenin ve sonrasında taktik manevralarla bunu desteklemenin kazandırdığını uzun yıllar önce öğretmişti. Gerçek şu ki boğalar da iyi koku alırdı ve çeşitlilikten çokça hoşlanırlardı, hatta çeşitlilik onlar tarafından yaşatılırdı demek bile yanlış olmayacaktır.

Ancak Ayılar boğalardan çok farklıydı, gayet katı kuralları olan ve sistemsel çalışır ve boğalar gibi çeşitlilikten pek haz etmezlerdi. Aslında konu sadece tarz meselesi, iki grubun da esas amacı geleceğe hakim olmaktı!

Bir grup canlıların uğraşmaktan hoşlandığı şeyleri kendilerine hizmet edecek şekilde yapmasını teşvik ederek onları oyalarken, diğeri seçenekleri yok ederek yapılabilecekleri şeyleri belirlerdi.

Boğalar estetik konularda oldukça iyi olduklarından genelde bu kapsamda değerlendirilecek hemen her şeye ilk ulaşan gruptular. İki grup da bilime önem verse de üslup farkının getirdiği sınırlamaları bilimde görmek hiç de zor değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder