8 Aralık 2011 Perşembe

İş organizasyonu hakkında

İş yapma konusunda ciddi bir biçimde organize olamamış olduğumuz bir gerçektir. Bunun birçok temel nedeni vardır, bu nedenlerden çok; var olan durum hakkında ve bu sistematiksizlik sonucunda ortaya çıkan duruma ilişkin gözlemlerimi belirtmek istiyorum.

İşi daha çok günübirlik ele alıyor oluşumuz. 
Bir ya da daha çok nedenden ötürü çalışan çoğunluğun büyük bir kesimi işi o gün içinde bir şeyleri halletme olarak ele alıyor. İşi; hayatının bir parçası haline getirebilmiş insan sayısı çok çok az.

Mesleki kariyer
Kariyer konusu neredeyse çok çok az düşünülüyor; öncelik öyle ya da böyle bir işte çalışmak. Her ne kadar zamanla kendimizi tanıyarak iş değişikliği yapıyor olsak da bunun kariyere dönüşmesi oldukça sınırlı, çünkü uzmanlaşacak işlerin ortaya çıkması zor. Çalışılan işlerdeki ünvanların da ciddiyetten yoksun oluşu elbette ki işin cabası.

Ürün odaklı iş yapan işletme azlığı
Genel anlamda işletmelerin proje tabanlı işler yapıyor oluşları hem şirket için hem de çalışanları için ilerlemenin önündeki engellerden temelidir diyebilirim. Bu durum işletmeler içinde sadece yönetimsel kariyerlerin oluşmasına neden olmaktadır. Burada bahsettiğimiz yönetimsel kariyer de kesinlikle ileri seviyede yönetim filan değildir, aksine işletmenin projelerini arttırması ile birlikte artan insan kaynağının yeni sorumlularla yönetilmesi.
İşletmelerin ürün odaklı olmayışları sonucunda hemen hemen her konuda inovasyon yapılmasının önü tıkanmış oluyor, çünkü proje yapan işletme de çalışan gibi iş yetiştirme üzerinden iş yapmaktadır, hiç bir zaman ayrı hedefleri ve bu hedeflerin getirdiği inovasyon potansiyelini taşımamaktadır.

Peki bunlar nelere neden oluyor?:

Çalışan nezdinde iş tatminsizliği ve nitelik kaybı.
Yeni iş gücü açısından işletmenin çekiciliğinin azalması.
Niş ve teknik konularda uzmanların yetişemiyor oluşu: Uzmanlıklar oldukça sınırlı araçların idare edilmesi ve kullanılması şeklinde kalmaktadır.

Son söz:
Nasıl daha iyi iş organizasyonlarına sahip olacağımıza  ilişkin sorunun cevabı ise gerçek anlamda zor ve karışıktır; birden çok faktörün etkileşimini göz önüne alan sosyo-ekonomik araştırmalar gerektirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder