30 Kasım 2013 Cumartesi

Göçmenlik konusu

İngiltere Başbakanı David Cameron ile Avrupa Birliği Komisyonu arasında AB vatandaşı oldukları halde! göçmenlerin İngiltere'de serbest dolaşımına ilişkin tartışmaların arttığını görüyoruz. Konu tüm Dünyan'nın sorunu olan işsizlik, yoksa gezip tozan harcayan turiste kimsenin bir şey dediği yok! Ama iş istedin mi buz gibi soğurum senden deniliyor?

Hatırlanacağı gibi daha önceki bir yazımda Almanya'nın iş ekonomisindeki farklı bir gelişmeden bahsetmiş, Almanya'da geçici statülü işlerin arttığı bu durumun görünürde işsizliği düşürdüğü ancak bir yandan da işlerin azalmasına neden olduğunu belirtmiştim.

Göçmenlik sorunu sadece İngiltere ya da AB sorunu değil Guardian'da çıkan haberde Arap din kardeşlerimizin de ülkelerindeki 2 milyona yakın göçmen işçiyi-çoğunluk Etiyopyalı- sınır dışı etmeye çalıştıklarını söylüyor. Nedeni ise çok tanıdık; Arap kökenlilerin işsizliği!

Dünya'nın halihazırdaki gidiş hattına baktığımızda göçmenlik konusun uzun bir süre ülkelerin gündemini işgal edeceği görülüyor. İnsan ister istemez soruyor; Ekonomide Neo-Ulus devletler dönemine mi giriliyor diye?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder