1 Kasım 2013 Cuma

Webster - The Information Society as Post-Industrialism

Webster, Daniel Bell ile ilgili bölüme, bilgi toplumu teorisyenlerinden Alvin Toffler'in kitaplarında birçok konuyu ele alırken kaynak göstermemiş olması konusunda eleştirerek başlamıştır. Ardından Daniel Bell'in IT/ICT konusuna nasıl yaklaştığını detaylı olarak anlatmaya girişmiş, Bell'in çıkarımlarını hızlı varılan sonuçlardan oluşması noktasında eleştirmiştir. Bell, IT/ICT konusunda, gelecekten haberler vermiş  artık toplumların(insanların) bu teknolojiler sayesinde daha rahat yaşayabileceğini, çalışanların çok daha az soruna kafa yorarak hayatta kalabileceklerini, eğlenmek gezmek için herkesin daha fazla zamanı olacağını müjdelemiştir(?!). 

Bell toplumun farklı ve birbiri ile kesişen 3 dünyadan oluştuğunu belirtmiş, analizlerini bu dünyaların IT/ICT ile ilişkilerini incelemek üzerine oturtmuştur. Bu dünyalar kültürel dünya, ekonomik ve sosyal dünyadır. Webster, Bell'in konuya evrimsel baktığı iddialarını kabul etmiyor, Bell'in yaklaşımının evrimsel yaklaşımdan daha ileri olduğunu belirtiyor. Ancak Bell'in endüstri sonrası toplumu 3 farklı dünya ile anlamaya çalışmasının konu hakkında birçok noktayı gözden kaçırmasına neden olduğunun altını çizmiştir.

Webster, Bell'in çalışmasında çok genel ve yuvarlak öngörüler yaptığına değinmektedir. Bell, işleri(work) (extractive, fabricative, informative) şeklinde kategorilere ayırmış, IT/ICT ile birlikte işlerin ağırlığının git gide hizmet sektörüne kayacağını, üretim ve tarım sektörlerindeki istihdamın düşeceğini öngörmüştür. Bell'in sağlık gibi hizmetleri doktorların para için değil insanlık için yapmaya başlayacağı gibi ütopik öngörüleri de olmuştur.

Bell IT/ICT'nin istihdamda yaratacağı değişikliklere ilişkin öngörülerini ağırlıklı olarak Amerika üzerinden kurgulamıştır, ne var ki Webster aynı dönemler için istihdam verilerinin diğer ülkelerde hiç de Bell'in öngördüğü şekilde olmadığının altını çizmiştir. Webster Kumar'a atıf yaparak Bell'in incelemesindeki temel eksiklikleri "bilginin artan önemini kabul etmek başka, bunun yeni bir toplum yaratacağını söylemek başka" sözü ile özetlemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder