7 Aralık 2013 Cumartesi

Amerika ve "Yokluğu"

Son dönem Orta Doğu'daki gelişmelerin temelinde yatan ancak doğrudan dillendirilmeyen nedenlerinden bir tanesi de ABD'nin boşluğudur. Evet her ne kadar Suriye ve İran konularında Amerikalı Obama yer almış olsa da, bu hareketler diplomatik arabuluculuk ya da ilişkileri yeniden inşaa etme noktasının ötesine geçmemiştir. "Obamaca" çözülmüştür "ABDce" değil!

Çok değil bundan 5-6 ay kadar öncesinde Suriye konusunda ABD'den beklenen bölgeye NATO ile birlikte ya da tek başına bir askeri operasyon yapması idi. Ama gelinen noktada çoğu analizcinin ters köşe olmasına neden olan bir durumla karşı karşıyayız. Esat hala yerinde ve ABD İran ile 6 ay süreli geçici bir mutabakat imzaladı. Daha da ötesine bakacak olursak, ABD'nin tüm bunları kol kola girdiği Putin Rusya'sı ile birlikte yapmış olması.

Birleşik Devletler bu girişimleri, bölgedeki kadim müttefikleri olan İsrail ve Araplar'ın tepkisini çekme pahasına yapmıştır. Yaşanan gelişmeler sonrasında Rusya ve müttefiki İran bölgede ilişkileri yeniden yapılandırma işine girişmiş, bu durum da İsrail ve Arapların yalnızlaşmasına neden olacak bir tablo ortaya çıkartmıştır. 

Tablo incelendiğinde Rusya ve İran kontrolünde şekillenen yeni bir Orta Doğu'dan bahsetmek pek de yanlış sayılmaz. Elbette bunun karşısında İsrail ve Araplar'da birlikte adım atma kararı aldılar ancak yaşananlara Rusya ve İran kadar hazır olmadıkları da bir gerçek!

Bahreyn'de düzenlenen forumda ABD Savunma Bakanı Hagel tam da bu konuya değinmiş ve kadim dostlarına yalnız olmadıklarını hatırlatmış. Hagel ABD'nin her ne kadar bütçe açıklarından dolayı askeri harcamalarda kesintiye gitmiş olsa da bölgede hatırı sayılır miktarda askeri olduğunun altını çizmiş.

Ve asıl önemli konuya değinerek gelin size silah satalım siz de kendinizi güvende hissedin demiş! :D
Chuck Hagel, bu kaygıları gidermek üzere bölgenin güvenliğini güçlendirmeye yönelik yeni adımlar önerdi. Bunlar arasında hava kuvvetleri komutanlarının düzenli olarak toplanarak füze savunma sistemlerini ele alması ve altı üyeli Körfez İşbirliği Konseyi’ne Amerikan savunma sistemleri satın almasına izin verilmesi de yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder