3 Aralık 2013 Salı

Ukrayna'daki Gösteriler

Ukrayna'da geçen haftadan bu yana gösteriler devam etmektedir. Nitekim gösterilere bizim medyanın da baya ilgi duyduğunu söylemek mümkün- başta bana çok garip gelmişti, ama şu an nedenini anlar gibiyim :D.

Neyse;  

Göstericiler Devlet Başkanı Yanukovych'in istifasını istiyorlarmış. Protestolar Başkanı'ın Avrupa Birliği ile imzalanacak olan anlaşmayı rafa kaldırma kararından sonra şiddetlenmiş. Hatta bir kaç gün önce hapisteki muhalif lider Timoşenko anlaşmanın ne pahasına olursa olsun imzalanması için kendisini feda da etmiş:S. Kıyamam ya :D...
Ancak ülkedeki muhalefet baya bölünmüş durumdaymış yani muhalefetin protestolardan pek bir şey çıkartma şansı yok.

Ukrayna'daki durum son 6 aydır Orta-Doğu'da yaşananlar, Suriye meselesi (Rusya'nın ağırlığı), ABD-İran arasında yapılan mutabakatla birlikte okunduğunda, yeni denge kurulumunun çekirdek ülkelerden çevre ülkelere doğru kaydığı görülür.

İlerleyen dönemde; Ukrayna'nın Yanukovych ile yola devam etmesi ve Rusya ile ilişkilerini geliştirmesi beklenir. Her ne kadar Avrupa tarafından bu durum pek hoş karşılanmayacak olsa da, elden bir şey gelmez. Bölgenin yeni Ağası Putin!

Feminist okuyucu alınmasın ama zaten işin içine Femen "piss"lediyse gösterilerin varacağı pek de bir yer kalmamış demektir.  

Aklımıza gelmişken yazalım ayın 5-6'sında Kiev'de AGİT Zirvesi var, Rusya/Putin baya bir protesto yiyebilir, tabi reklamın da iyisi kötüsü olmaz :D...

Edit (07/12/2013): AGIT Zivesi tamamlanmış, zirvede herhangi bir sorun yaşanmamış, bir sonraki zirve İsveç'te yapılacakmış.Zirvenin ağırlıklı gündemi Balkan'larda yaşanan Balkan ülkelerinin durumu olmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder