2 Aralık 2013 Pazartesi

Sisi'ye Suikast İddiası

Sabah saatlerinde timetürk internet sitesinde Mısır'lı General El-Sisi'ye suikast düzenlendiği yönünde bir iddia vardı. Gün içinde iddianın devamı gelmedi, görünen o ki asparagastan ibaretmiş. Haberi gördüğümde şaşırdığımı itiraf etmek isterim çünkü Sisi'ye suikast'i kim neden yapsın diye sorduğumda cevap bulmam gerçekten zor oluyor. 

Sisi 2013 yılı temmuz ayında Mısır'da yükselen Mursi hükümeti karşıtı gösteriler sonrasında darbe yaparak başa gelmiş Mısırlı bir general. Darbe sonrasında İsrail ve Suudlar da kendisine destek vermiştir. Son dönemde Rusya Dış işleri bakanı ile de görüşmeler yapmıştı. Orta Doğu'da oluşan yeni dengeler düşünüldüğünde neredeyse tüm taraflar ile ilişkiler dengelemiş görünüyor. Dış ilişkiler açısından bakılacak olunursa Sisi'den şikayetçi taraf yok gibi.

Mısır kamuoyuna bakıldığında Mursi taraftarlarının Sisi'yi istemediği net ancak onların da bu tür bir girişimi yapmaları siyaseten intihar olacağı için bence alternatif bile değil. Durum böyle olduğunda bu tür bir asparagasın neden yayıldığı sorusu akıllara geliyor. 

Ne var ki yayılan asparagas Mısır'ın bugün kabul edilmiş yeni Anayasası ile ilgili olabilir, bir ihtimal yeni anayasadan rahatsız olan çevreler varsa Sisi'ye ve Anayasayı onaylayacak olan devlet başkanı Adli Mansur'a bir mesaj göndermek istemiş olabilirler. Durum böyle dahi olsa bu mesajın Sisi tarafından pek kaale alınacağını da sanmıyorum. Tabi bugünlerde Orta Doğu oldukça karışık, kime ne olacağı da bilinmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder