13 Aralık 2013 Cuma

Ukrayna'ya AB(D) Freni

Son birkaç haftanın populer konusu Karadeniz komşmuz Ukrayna idi. Kiev'de bir yandan gösteriler devam ederken bir yandan da Yanukoviç ile Putin arasında görüşmeler devam ediyordu. Yanukoviç de son dönemin populer lideri ile anlaşacağını düşünecek olmuş olsa gerek ki, AB entegrasyonuna ilişkin anlaşmayı hızlı bir karar ile rafa kaldırıp Putin ve Çin'li dostları ile ilişkilerini ısındırmaya başlamıştı. Ama Ankara kadar soğuk olmasa da Kiev'deki gösterilerin havası da buna izin vermedi. Onca soğuğa, ve etrafındaki 10'larca örneğe rağmen Kiev'de protestolar son bulmadı aksine şiddetlendikçe şiddetlendi.

Hatta bir gün gazeteyi açtığımızda Lenin'in kopmuş başını bile gördük Ukraynalıların ellerinde. Ukraynalılar ne istiyor peki, ya da hadi diyelim Kiev meydanını dolduran gençler neyin peşinde?

Hızlı bir cevap AB üyesi bir ülkede yaşamak istiyorlar! Ancak daha da net ve olanı biteni tarihsel perspektiften anlamamızı sağlayan belki de doğruya en yakın cevap Belarus gibi olmak istemiyorlar.

Olaylar bu şekilde gelişirken Kiev'de göstericilere sert müdehale eden polis gücüne ilişkin AB'den aynı sertlikte bir uyarı geldi Yanukoviç'e ve akabinde de ABD'den aynı şekilde bir uyarı geldi. İki uyarıya Yanukoviç polisi geri çekerek tepki verdi. Bu durumdan cesaret alan göstericiler hafta sonu için toplanma çağrısı yapmışlar!

Benim ilk tahminim Ukrayna'nın Rusya yanında kalacağı yönünde olmuştu, şu an gelinen durum Yanukoviç'in geri adım attığını gösteriyor, bakalım sonrasında neler olacak? Yanukoviç AB anlaşmasını imzalamaya ikna edilebilecek mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder