6 Aralık 2013 Cuma

Nelson Mandela

Bugün Mandela öldü. Tüm gün Dünya gündemi Güney Afrika'lı liderle ilgili anlatılarla  doluydu. Mandela bizim ülkede, genel olarak 1992 yılında kendisine teklif edilen Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'nü almayı reddetmesi ile biliniyor. Konuyu biraz kurcaladığımda Güney Afrika  Tarihi sitesinde 1999 yılında Mandela'nın ödülü kabul ettiği belirtiliyor. Ancak  Atatürk Uluslararası Barış Ödülü sayfasında bu durumu destekler nitelikte bir wiki girişi de bulamadım. Konuya ilişkin Fatih Altaylı 2005 yılında şu şekilde bir açıklama getirmiş:
"Güney Afrika’da ırkçı rejimin hüküm sürdüğü ve bütün dünyanın bu nedenle Güney Afrika’ya ambargo uyguladığı yıllarda Turgut Özal, bu ülkeye bir dostunu yollar ve ticaret yapmanın yollarını arar. Ve ambargoya rağmen bu ülkeye mal sattırmaya başlar. Daha sonra ırkçı rejim yıkılır. Mandela serbest kalır. Ülkenin başına geçer. Mandela’nın çalışma arkadaşları ise ırkçı rejim döneminde iç savaşların ve çatışmaların hüküm sürdüğü çevredeki ülkelerde sürgünde bulunan Güney Afrikalılardır.
"Bunlar ülkenin yönetimine geçince Mandela’ya rapor sunarlar. Bu rapora göre Afrika ülkelerindeki iç savaşlarda kullanılan silahlar bu ülkelere Türkiye tarafından satılmaktadır. Daha doğrusu Türkiye, İsrail yapımı bu silahların satışına aracılık etmektedir. Bunun üzerine Mandela Türkiye’ye bir temsilci gönderme kararı alır. Ve bu konuyu Türk yetkililerle görüşmek maksadıyla Thabo Mbeki Türkiye’ye doğru yola çıkar. Ancak temsilci Mbeki Türkiye’ye sokulmaz bile. Havaalanında kısa bir görüşmeden sonra adam ülkesine geri yollanır. Ve ilişkiler büyük darbe alır. Daha sonra Mandela’ya verilen ödül ile bu yara onarılmak istenir ama iş işten geçmiştir."
Bu arada Atatürk Uluslararası Barış ödülünü de 2000 yılında kaldırmışız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder